Marcel van den Bergh werkt naast zijn opdrachten ook aan eigen projecten: “Ik geef graag aandacht aan dingen die er niet om vragen”

Marcel van den Bergh is al dertig jaar een van de meest gezichtsbepalende fotojournalisten van de Volkskrant. Naast de opdrachten voor de krant, werkt hij vaak vanuit zijn nieuwsgierigheid aan eigen projecten. Hierin legt hij de dagelijkse gang van zaken vast in zijn eigen stijl: “Alleen in opdracht werken is voor mij te saai.”

Op dit moment is Van den Bergh bezig met een klimaatproject. “Daarvoor reis ik nu door de Balkan om op zoek te gaan naar wintersportgebieden die niet meer in gebruik zijn en dus verlaten zijn”, vertelt hij. Het is een project dat hij heeft verzonnen. “Ik ski zelf graag en ik merk dat het steeds moeilijker wordt om te skiën, omdat lagergelegen skigebieden steeds vaker verdwijnen. Die liggen er vaak afgelegen bij.”

Werk of niet: Van den Bergh blijft bezig met fotograferen. Hij weet daarbij de alledaagse, eenvoudige momenten vast te leggen. Hij vertelt: “Mijn stijlregel is dat je goede foto’s niet van tevoren kan verzinnen, ik reageer ter plekke op wat ik zie. Ik ga vaak ergens onbevangen naartoe dus zonder een vooringenomen beeld te hebben; mijn beeld wordt pas gevormd als ik er ben en begin met fotograferen.”

Het 21-diner

Het vieren van je 21e verjaardag met een groot ’21-diner’ is een traditie die begonnen is bij studentenverenigingen. Inmiddels is het in Nederland een bekend fenomeen. Van den Bergh maakte hier een fotoserie van: “Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Het was een groot feest waaraan een half jaar aan voorbereidingen aan voorafging; alles moest roze zijn, iedereen kocht er speciale kleding voor en elke vriendin kreeg achteraf cadeautjes mee naar huis.”

Foto uit de serie van het 21-diner. Foto: Marcel van den Bergh

In de rij voor de festivalcamping

“Voor een opdracht ging ik foto’s maken op de dag voordat Pinkpop begon. Er stond een rij bij de camping voordat die openging en het was ook nog aan het regenen. Deze twee Duitse meiden waren tijdens het wachten, ondanks de regen, aan het kaarten. Waarschijnlijk was dit hun eerste keer op het festival.”

In de rij voor de festivalcamping van Pinkpop. Foto: Marcel van den Bergh

De fietscaravan

“Ik was voor de Volkskrant aanwezig op de kampeer- en caravanbeurs en deze bijzondere innovatie viel meteen op. De 15-jarige Quinten bouwde zijn eigen fietscaravan die voorzien is van zonnepanelen en daardoor gratis stroom krijgt voor de sfeerverlichting en een tv. Dat was onverwacht interessant, hij kreeg ook veel sympathie op de beurs.”

De fietscaravan op de kampeer- en caravanbeurs. Foto: Marcel van den Bergh

Duitse grenscontroles

“Deze twee politieagenten doorzochten een auto van iemand tijdens de tijdelijke grenscontroles in Duitsland die vorige maand is ingesteld.”

Politieagenten doorzoeken auto. Foto: Marcel van den Bergh

Minder toestemming

Het komt ook vaak voor dat Van den Bergh een beeld schiet waar hij erg blij mee is, maar dat de geportretteerde zelf vervolgens geen toestemming geeft om die foto te gebruiken. “Dat gebeurt steeds vaker. Vroeger was je de held als je op een basisschool foto’s ging maken voor de krant, nu kom je de scholen niet meer binnen. Op straat wordt het ook steeds lastiger”, zegt hij.

Van den Bergh kan het zich wel voorstellen: “Dat komt denk ik door de groei van sociale media en hoe makkelijk foto’s via die kanalen verspreid kunnen worden. Ik wil ook niet in elke pose gefotografeerd worden.”

Meer berichten