Fotograaf Bart Maat over bordesfoto kabinet Schoof: “Had gehoopt op meer interactie”

Toe te voegen aan het rijtje bordesfoto’s: kabinet Schoof, 2024. Gisteren positioneerden de koning, minister-president en ministers zich na de beëdiging op de trappen van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Fotograaf Bart Maat was erbij om het gebeuren, en vooral de sfeer ervan, vast te leggen. 

“Eerder hoorde je de spiegelreflexcamera’s klikken zodra de deuren open gingen, maar tegenwoordig hebben veel fotografen systeemcamera’s die geen geluid maken. Zonder die klikjes was het ineens erg stil”, vertelt Maat. Ook de ministers maakten vrij weinig geluid. “Ik had gehoopt op iets meer interactie in de vorm van gesprekjes of grapjes, maar dat was er helemaal niet.”

En dus focuste Maat zich op het vastleggen van de sfeer achter de schermen. Daarin was een belangrijk element terug van weggeweest: de trapjes. “De vorige twee keren stond er een perspodium, waar je met zijn allen op kon staan. Nu ben ik vooral bezig geweest met het fotograferen van trapjes en krukjes en tussendoor zie je nog wat ministers. Dat was niet het belangrijkst.”

En dit was dan het resultaat:

Meer nieuws