De winnaars zijn bekend!

De juryprijs en publieksprijs voor de Nieuwsfoto van 2023 en Sportfoto van 2023 zijn bekend.

De juryprijs voor de Nieuwsfoto van 2023 is gewonnen door Sem van der Wal met een foto van Dilan Yeşilgöz, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Geert Wilders en Mona Keijzer.

Het is volgens de jury de foto die de politieke aardverschuiving en de belangrijkste gebeurtenis van het jaar het best verbeeldt. De publieksprijs voor de beste Nieuwsfoto van het Jaar gaat naar Pim Ras met zijn foto van de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel, na het behalen van het landskampioenschap.

De juryprijs voor de Sportfoto van het Jaar is voor Robin van Lonkhuijsen voor een foto van Sifan Hassan, na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest. De publieksprijs voor de Sportfoto van 2023 gaat naar Tom Bode voor zijn foto van Lutsharel Geertruida, na zijn winnende doelpunt in de klassieker tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena.

‘De winnende foto’s tonen het vermogen van deze vakfotografen om beslissende momenten vast te leggen, van euforie tot vertwijfeling’ zegt Tjeerd de Boer, directeur van Stichting Nieuwsfoto. ‘Ze tekenen een jaar van onverwachte valpartijen en verrassende winnaars, zowel in de sport als in de politiek’.

Alle winnaars krijgen een prijs ter waarde van 5000 euro. Bijna 13 duizend mensen stemden voor de publieksprijzen. De jury onder leiding van voormalig nieuwslezer en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (Nieuwsfoto) en NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen – Nieberg (Sportfoto) had de keuze uit ruim 350 foto’s van meer dan 90 fotografen.

Tot en met 29 januari worden in het Atrium van het Stadhuis de honderd beste foto’s tentoongesteld. De twintig genomineerde foto’s zijn daarna nog tot en met 14 april te bekijken bij Beeld & Geluid in Den Haag. De verkiezing van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Nieuwsfoto en mede is mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Nederlandse Loterij, Sony, Cameraland, DPG Media, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP).

Nieuwsfoto van het jaar 2023
Jury en Publieksprijs

Sportfoto van het jaar 2023
Jury en Publieksprijs

Meer nieuws